Press

Lada Obradovic - Young Star Of Croatian Jazz Universe

 

Sisak, Croatia, July, 2012

Lukavi jazz lisci, od pokojnog Boška Petrovića, preko bubnjara Roberta Jambrušića pa do manouche gitarista Damira Kukuruzovića, vrlo rano su uočili iznimni glazbeni talent Lade Obradović, djevojčice iz Siska. Njezini bubnjarski snovi nisu pričica iz mladih dana, konkretizirani su odlaskom na studij u Graz, na odsjek jazza Glazbene akademije te formiranjem kvarteta u kojem, uz Ladu, sviraju Anna Doblhofer, klavir, Leonore Hollauf, kontrabas i Anna Keller, alto sax.

Ne skrivajući mentorski upliv gore pobrojanih naših jazzista, Lada je ovogodišnjom hrvatskom turnejom svojeg kvarteta CHOCOLATE DISASTER u potpunosti opravdala povjerenje. Ne čudi da ju sugrađanin Kukuruzović poziva na svoj renomirani festival. Djevojke su se predstavile odličnim koncertom, ne samo u Sisku već i drugdje, od Duge Rese, Pule (Jazzbina i Arena!), Valbandona, Zagreba, Novigrada, Bala, Petrinje te završnog koncerta turneje, opet u Zagrebu.

Fine su to obrade znanih jazz uspješnica, kvalitetno snimljene na CD-u znakovita naziva MAIDEN VOYAGE. Uz naslovnu skladbu Herbiea Hancocka, tu su jako dobro odsvirane skladbe poput «On A Clear Day», «What Is This Thing Called Love?», ili, po meni, najdojmljivija obrada na albumu – «Someday My Prince Will Come».

Takvim repertoarom svirale su po Hrvatskoj, dobro prihvaćene, jer jazz publika uživa u provjerenim standardima, ali još više veseli da su se ove četiri djevojke u potpunosti predale jazzu, i to vrlo uspješno. Mogli bismo biti zločesti tražeći dlaku u jajetu, ali nema potrebe. Sitne nedorečenosti, povremena trema i nedovoljno iskustvo nebitni su za priču.

Ono što je bitno jeste zadovoljstvo slušanja dobrih glazbenica, djevojaka pred kojima tek stoje veliki koncerti i veliki albumi, glazbenica koje, svaka iz svoje zemlje, postaju veleposlanice jazz glazbe…a naša Lada Obradović pokazuje da je istinska mlada zvijezda hrvatskog jazz svemira.

Mislim da nisam pretjerao u naslovu.

 

 

piše: Dinko Husadžić Sansky

Post image