Press

Najpoznatija hrvatska bubnjarica osvaja svjetsku scenu

Na međunarodno online natjecanje bubnjarki “Hit Like A Girl” Lada Obradović (28) prijavila se zadnji dan prijava. U njezinoj skupini iznad 18 godina je 160 kandidatkinja, a talentirana glazbenica iz Siska ušla je u finale zahvaljujući glasovima publike. Najbolju će proglasiti u prijenosu uživo na kanalu drumchannel.com 13. travnja, a pobjednica će, osim seta bubnjeva, dobiti priliku svirati na 40. godišnjici međunarodne konvencije “Percussive Arts Society” u Indianapolisu u Indiani.

- Bilo je teško izabrati skladbu kojom ću se predstaviti na natjecanju. Čitav projekt je zapravo ciklus priča socijalne problematike, a ‘Kids Of Glue’ je samo karika koja govori o problemima današnjice. Skladbu sam napisala dok sam bila na međunarodnom jazz natjecanju u Rumunjskoj. Hotel mi je bio u dijelu grada prepunom napuštene djece i beskućnika. Ondje sam sretala izgladnjelog dječaka s ljepilom u ručicama.

S PLIVANJA PREŠLA NA KLAVIR, PA TEK ONDA NA BUBNJEVE

Tuga i ljutnja u meni samo su rasli, a onda sam odjednom čula pjesmu u glavi. I danas mi služi kao nada i molitva za dječakovo preživljavanje. Vjerujem da sam taj ‘vrisak tuge’ željela prenijeti i na svoju publiku - objašnjava Obradović. U žiriju natjecanja u Kaliforniji, u kojem je Lada finalistica, sjede najbolje svjetske bubnjarke, poput Terri Lyne Carrington, trostruke dobitnice prestižne nagrade Grammy, Allison Miller i Kimberly Thompson, koju je na turneju zvala i diva Beyoncé, a u ulozi sudaca pojavit će se i legendarni Steve Smith te Aaron Spears.

Prije nego što se zaljubila u bubnjeve, u rodnom Sisku trenirala je plivanje pa su joj škola i višesatni treninzi dva puta na dan bili glavna okupacija. Završila je nekoliko godina klavira u glazbenoj školi, a bubnjevi su u njezin život ušli slučajno.

- Sestra je odlučila osnovati bend kad je tata dobio gitaru. Prijateljica je već svirala bas, ali nedostajao im je bubnjar. Načula sam njihov razgovor i ubacila se. Nastao je čudan muk kad sam rekla da ću ja svirati - smije se Obradović. Dodaje kako je na kupnju bubnjeva potrošila svu dječju ušteđevinu. Roditelji su prvo reagirali pozitivno, ali poslije ih je uhvatio strah.

- Nisu dobro prihvatili odluku da odustajem od Filozofskog fakulteta, na kojem sam htjela studirati germanistiku. To je ipak kratko trajalo jer su na kraju shvatili da imam viziju i plan te da se nemaju čega bojati - rekla je Lada. Prvih nekoliko mjeseci je svirala sama, a prvu bubnjarsku knjigu tražila je u gradskoj knjižnici, što je, naravno, bilo bezuspješno. Prve korake u obrazovanju napravila je na Rock akademiji u Zagrebu, a nakon prve godine sviranja krenula je u ljetne jazz škole u Grožnjanu i Kranju. Tad su, kaže Obradović, zapravo počele njezine petogodišnje pripreme za Akademiju u Grazu. U Austriji je i završila preddiplomski program. Lada je na jednom jazz natjecanju upoznala i dečka Davida, francuskog pijanista, koji je završavao master jazz klavira u Lausanneu. Nakon što su oboje diplomirali, preselili su se u Švicarsku, odakle su otišli u Francusku, gdje su dobili posao profesora u glazbenoj školi. Par je nakon godinu dana odlučio nastaviti školovanje u Bernu. Lada je na artističkom smjeru master studija, a David trenutačno završava drugi master studij, pedagoški smjer klavira.

- Školovanje u Švicarskoj nije jednostavno, ali uz pomoć obitelji uvijek pronađem neki izlaz. Paralelno radim nekoliko poslova i vjerujem da uvijek postoji način sve dok ima želje - optimistična je Obradović. Kao najvećeg glazbenog mentora i uzora Lada ističe pokojnog Boška Petrovića, od kojega je puno naučila o glazbi, ali i životu glazbenika općenito.

- Bio mi je i ostao najveća inspiracija. Među prvima je prepoznao moj talent i želju za radom. Pristupao mi je na način koji je davao najbolje od mene.

VELIKA HUMANITARKA SA ŠARENIM DREADLOCKSIMA

Njegova kreativnost i vizije su toliko unikatne da će mi uvijek biti vodilja na glazbenom putu - rekla je Lada. Iako je nemoguće nabrojiti glazbene velikane s kojima je već radila, naša jazz majstorica na bubnjevima izdvaja nizozemsku pjevačicu Fay Claassen, kompozitora i bubnjara Johna Hollenbecka te britanskog klavirista Djanga Batesa. Neostvarena želja joj je surađivati s najdražim živućim bubnjarima Zivom Ravitzem i Arijem Hoenigom.

Obradović na pozornici plijeni pozornost i imidžem.

- Dreadlockse imam već više od deset godina. Rajfovi su dio moje osobnosti i rijetko ćete me vidjeti bez njih, kao i bez raznobojnih tenisica Startas. Bez svih tih lakova za nokte i šarenila u kosi osjećala bih se kao da sam zaboravila nešto - smije se Lada.

Osim glazbom, Siščanka se bavi i humanitarnim radom. Organizirala je humanitarne koncerte u Hrvatskoj, sličan projekt planira i u Africi, a radit će i s fotografima koji su snimali izbjeglice iz Sirije.

- Treba nam vremena za video i produkciju, ali već imam pjesmu ‘Million Dollar Smile’, za koju me je nadahnuo susret s imigrantima u Beogradu - rekla je Lada.​

 

 (1.4.2016)

Post image