Press

Sisačka jazz bubnjarka i kompozitorica Lada Obradović postiže svjetsku karijeru

GLAZBA JE ZA NJU SREDSTVO IZRAŽAVANJA EMOCIJA I PROŽIVLJENIH ŽIVOTNIH PRIČA

Sisak ima u svijetu poznatu glazbenicu, na koju doista može biti ponosan. Naravno, radi se o jazz bubnjarki Ladi Obradović, kompozitorici, aranžerki vođi i sidemanu jazz sastava, koja je završila preddiplomski program na Glazbenoj jazz akademiji u Grazu u Austriji, te završava šestu godinu diplomskog studija umjetničkog smjera jazz bubnja na prestižnoj Jazz akademiji u Bernu u Švicarskoj.

Svjetskoj glazbenoj javnosti nametnula se sa tri uspješna projekta u kojima sudjeluje u finalima internacionalnih jazz natjecanja.

Prvi projekt je “Obradović-Tixier Duo”. U siječnju ove godine putovali su u Južnu Ameriku i nastupili na festivalu “Jazz A La Calle” u Mercedesu u Urugvaju.

U ožujku su nastupili u Manili na Filipinima i na Filipinskom festivalu na otoku Mindoro zvanom “Malasimbo” gdje su i prezentirali kliniku o njihovim kompozicijama.

Nedavno su dobili još jedno svjetsko priznanje. Francuski Cristal Production i žiri “Jazz A Vienne” natjecanja izabrali su ih za prvih šest nalista, te će nastupiti u sklopu festivala 29. lipnja 2018. godine.

O svjetskom uspjehu govori i lista njihovih koncerata: 18. travnja nastupali su u Brixenu u Italiji, 20. travnja u Kijevu, 21. travnja Lvivu, a 22. travnja u Odessi u Ukrajini, 30. travnja nastupaju u Bernu u Švicarskoj, 5. svibnja na La Chaux-de Fonds u Švicarskoj, 17. svibnja u Luxemburgu, 18. svibnja u Francuskoj, 19. svibnja u Belgiji, 29. lipnja u Francuskoj, 6. i 9. srpnja u Njemačkoj. Nedavno su snimili i CD u fondaciji I’Abri u Ženevi u Švicarskoj.

Lada Obradović također nastupa u jazz bandu “David Tixier Trio”. U studenom 2017. godine snimili su prvi album u njujorškom studiju “The Bunker Studio” s gostujućim američkim gitaristom Mikeom Morenom i pjevačem Sachalom Vasandanijem. Album je sniman od strane američkog basista Johna Davisa, te editiran i miksan od strane bubnjara Ziva Ravitza, a izašao je ovih dana u izdanju izdavačke kuće Neuklang. Za taj album snimili su i promotivni video koji su u studiju snimili Jacques Beaud i David Tixier.

Također sisačka bubnjarka i glazbenica nastavlja i vlastiti “Lada Obradović Project”. U prosincu prošle godine snimili su dugo očekivani album njezina kvinteta. Na velikodušnoj pomoći u koprodukciji zahvalna je Švicarskom radiju i Švicarskoj televiziji, izvršnom producentu Peteru Burliju, te fondacijama “ABPI” i “Die Mobiliar”. Lada je na svojoj internetskoj stranici rekla da su na nalnom produktu radili mjesecima, te se veseli što je album nastao u odličnim uvjetima. Za album su zaslužni: Maxim Berton, Matthias Legner, David Tixier i Miha Koren, koji su, kako je navela, neizmjerno doprinijeli glazbi. Također se zahvalila i drugim glazbenicima koji su radili na editiranju, miksanju i ma- steriziranju albuma, kao i izdavačkoj kući Neuklang. Posebno se zahvalila Tihani Hrastar i Marini Mijatović na prekrasnom dizajnerskom radu i dizajnu albuma.

O njezinom svjetskom uspjehu govori da je do sada nastupala u 25 zemalja: od Švicarske i Francuske, do Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske, SAD-a, Filipina i Urugvaja.

Podsjećamo kako se s bubnjevima prvi put susrela sa 17 godina kada je njezina sestra tražila bubnjara za rock/grunge band. Iako je završila četiri godine glazbene ško-le klasičnog klavira, te intenzivno vježbala plivanje, sve je iznenadila svojom odlukom: “Ja ću biti bubnjar”, iako ništa nije znala o bubnjevima, i kupila je prvi Sonor bubanj za koji je dala svu svoju ušteđevinu. Na početku je vježbala i po 13 sati dnevno, a “bubnjala” je svaki dan. Njezin talent prvi je prepoznao profesor bubnjeva Robert Jambrušić, a imala je čast učiti i od najboljeg, Boška Petrovića, s kojim se svirala i od kojeg je učlila.

“Glazba je za mene sredstvo izražavanja emocija i proživljenih životnih priča”, ot krila je u jednom od brojnih intervjua. Morala je zbog obaveza na studiju i brojnih dogovorenih koncerata diljem svijeta, odbiti 10-ak odličnih ponuda. Za glazbu živi 24 sata dnevno. Čestitamo na uspjesima. Ponosni smo na nju i njezine uspjehe.

Željko MALJEVAC

Post image